Svarvestolen

Åsen som ligger bak de nordøstligste delene av banen, dvs. bak hull 7, heter Svarvestolen. Den står oppført på forskjellige kart, som for eksempel turkartet til Markadatabasen (du må kanskje zoome litt). Hvis man følger stien som går opp mellom hull 7 og og det som var hull 11 på 18-hullsbanen, kommer man faktisk nesten på toppen på vei mot Tømmerås.

Vi fant ut mer i Østmarka fra A til Å (av Even Saugstad på Frie Fuglers Forlag). Der står det:

Svarvestolen. 271 moh. Ås mellom Krokhol og Tømmerås. En svarvestol var en primitiv dreiebenk. Innretningen var ofte satt opp ute og fungerte ved at et tau ble festet stramt f.eks. toppen av en kvistet unggran, ned til en roterende aksel og så til en pedal. Treet virket da som en fjær som fikk trestykket som skulle bearbeides til å rotere når det ble tråkket på pedalen. I åsen som har fått dette navnet, må en svarver ha vært i sving med sin svarvestol.

Boken har en tegning av en svarver som står og dreier på sine treemner.

Det er et annet sted i Østmarka som heter Svarvestolbrenna. Det ligger mellom Elvåga og Halssjøen, litt øst for Skytten. Klikk på lenken for å lese mer om svarvestoler. Fra andre kilder har vi funnet ut at svarvestoler har vært i bruk siden middelalderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 4 =