Helgeturneringer 2023 – sesonggjennomgang

24. oktober 2023

I dag fortsetter vi sesonggjennomgangene med helgeturneringene, pluss en samlet oversikt.

Det har vært en litt rar sesong. Som nevnt ble det avlyst 4 Mandagscup- og 4 Seniorcup-turneringer.

Helgeturneringene ble ikke like hardt straffet av værforholdene, men vi regner med at det ville vært arrangert én turnering mer i mai (Kreftsaken? – Vi kan ikke være sikre, for turneringen er slettet fra Golfbox). I tillegg ble altså Flaggturneringen avlyst i august, og i tillegg ble det spilt bare én runde i klubbmesterskapet.

Dette påvirket selvfølgelig statistikken over spilte turneringer, men når vi ser på gjennomsnittet (der vi sammenligner like for like), var altså ikke nedgangen så stor.

Gledeligst var kanskje den store økningen for klubbmesterskapet, som i år var den turneringen som samle suverent flest deltakere.

Premiering

Det var mange som kunne glede seg over fine premier. I helgeturneringene er det ca. 1/3 som får premie, men i denne oversikten har vi, av plasshensyn, bare tatt med de tre beste i hver klasse i hver turnering. Mangfoldet er stort, men det er også en god del gjengangere.

Det var altså ingen Monsterturnering i år, og Elgjakta ble spilt med bare én klasse.

Flaggturneringen ville normalt bidratt med 3 pallplasser, men dette ble oppveid ved at det etter mange års fravær var en juniorklasse i KM.

Diverse

Matchplay-KM

Vi nevner også at det var Per Frode Haugen som ble klubbmester i matchplay. Han slo Knut Sørset i finalen. Jostein Olafsen og Jørgen Spilmann ble nummer 3 (som i OL-boksing spilles det ingen bronsefinale).

Lag-NM herrer

Det ble holdt kvalifisering til lag-NM også i år, men i år av form av en Order of Merit for forskjellige turneringer på forsommeren.

Flere av de kvalifiserte hadde dessverre ikke anledning til å være med. Laget som representerte Lag-NM Divisjon 2 på Onsøy Golfklubb 22. – 23. juli var:

Kristoffer Olstad, Stefan Johansson, Jørgen Spilmann, Erlend Bærø og Knut Sørset.

De sikret seg en 15. plass i sin gruppe.

Lag-NM damer

Det er litt for få aktive damer i klubben til å holde kvalifiseringsturneringer.

De to som representerte Krokhol på Onsøy Golfklubb var Stine Torgersen og Marte Olstad. De ble nummer 8 i sin gruppe.

Det er en stor ulempe å bare være to, så til neste år håper vi at det blir fullt lag.

Lag-NM senior

Som en del av den generelle lag-NM-kvalifiseringen ble det også opprettet en seniorklasse, siden klubben i år også stilte seniorlag.

De som representerte klubben på Skjeberg GK var Erlend Bærø, Dag Raaum, Jan Tore Samuelsen, Morten Olstad og Egil Sørset. De ble nummer 21.

Match-lag-NM senior

Krokhol vant sin pulje i NSGs matchplay-serie og var derfor kvalifisert til finalen. Der kom laget på en solid tredjeplass av totalt 56 lag.

Gjengen som representerte Krokhol i finalen besto av Egil Sørset, Olaf Thomassen, Arve Bjerke, Dag Raaum og Jan Tore Samuelsen.

Treff-turneringer

Mandagstreff og seniortreff avholdes på de angjeldende dagene når det ikke er “offisiell” Mandagscup eller Seniorcup. Her blir det ikke alltid opprettet resultatlister, så de er ikke med i statistikken.

Det ble spilt til sammen 10 “turneringer” av denne typen, med 40 runder i Mandagstreff og 49 runder på Seniortreff.

Årets vinnere

I alt var det 20 stykker som vant eller var på vinnerlaget i årets helgeturneringer, av 23 mulige.

Dette er litt flere enn antall turneringer x klasser, og det skyldes lagturneringene.

Det var tre som vant mer enn én gang: Andeas Fosskaug Sørensen (Texas Scramlbe og Masters), Markus Helmundsen (GHO og KM Mixed) og Kristoffer Olstad (Captain’s Challenge og Jernslaget).

Turneringsdeltakelse generelt

Vi har dykket litt i Golfbox, som noterer seg hvor mange turneringsrunder medlemmene spiller.

I skrivende stund har vi 627 medlemmer. Av disse er det 133 som har spilt minst én turneringsrunde. Det er 21 % det, og faktisk bedre enn det som rapporteres for Golf-Norge generelt. Da er runder spilt i KM matchplay ikke telt med.

I fjor var de tilsvarende tallene 577, 117 og 20% – så det er en forbedring å spore.

Av naturskapte årsaker (dvs. tørke og regn) var det ingen som spilte 30 turneringer eller mer i år, slik det var i fjor, men det er mange som holder et imponerende nivå.

Tabellen viser dem som spilte 15 turneringer eller mer.

Lars Sandberg rykket opp en plass fra i fjor, og nedover på listen er det også mange gjengangere, og det er stort sett den eldre garde som gjør seg bemerket (de har da også sitt eget turneringstilbud som øker antall muligheter).

Gjennomsnittet var 5,7 turneringsrunder. Siden svært mange har spilt bare én eller to turneringer, er middelverdien (medianen) mye lavere på 2. Totalen er 924 runder.

I denne statistikken er det sannsynlig at treff-turneringene teller med, siden den er basert på påmeldinger i Golfbox.

Antall turneringer spilt i fjor er vist bare for dem vi hadde tallene lett tilgjengelig for.

90 % (120 deltakere) av turneringsdeltakerne var menn, mens 10 % (12 deltakere )var kvinner. Gjennomsnittsalderen var 49 år, og gjennomsnittlig handicap var 26.1 (median på 21.9). Alderen er litt høyere enn medlemsmassen generelt, mens handicapet er lavere.

En gledelig statistikk vi fant var at 17 % av turneringsdeltakerne i 2023 faktisk hadde meldt seg inn i klubben i år. Dette er flere enn dem som meldte seg inn i 2010 og tidligere. Over halvparten (54 %) av turneringsdeltakerne har meldt seg inn i ett av de tre siste årene. 66 % har meldt seg inn i løpet av de siste fem årene (88 deltakere).

Samlet turneringsaktivitet

Når vi ser på all turneringsaktiviteten samlet, er det altså en ganske stor nedgang. Dette skyldes først og fremst 5 avlyste turneringer og én (KM) som ble spilt over bare én runde i år.

Mens de største turneringsseriene har holdt koken, ser det ut til at det var liten oppslutning om “treffene” i år (det var ingen i oktober).

Når det gjelder helgeturneringene kan tilfeldigheter lett spille inn, som helligdager i nærheten og været.

Ellers er altså det samlede antallet turneringsrunder en del lavere enn i fjor.

La oss håpe at vi får bedre hjelp av været neste år. Redaktøren kan ikke huske at det har blitt kansellert så mange turneringer som i år på de 20 årene han har vært medlem.

Ellers minner vi dem som ikke har deltatt i turneringer om at det det er den sikreste måten å heve prestasjonsnivået på.

Uansett så tilsvarer turneringsrundene vi har regnet oss frem til, 10 % av alle rundene våre medlemmer har spilt på banen i år (7471).