Klubbmesterskapet i matchplay 2017

Påmelding åpnet

I går gikk startskuddet for påmelding til årets KM-matchplay. Vi håper at vi i år kan fylle alle de 36 plassene. Siden vi har fått en del nye medlemmer er det kanskje på plass med en liten forklaring.Matchplay er et spilleformat der man spiller mot en motstander, og hvor det gjelder å vinne flere hull enn motstanderen. Den som bruker færrest slag netto (mao. brukte slag minus tildelte slag på hullet) vinner hullet.Den som vinner hullet har honnøren på neste hull (hvis noen spiller utenfor rekkefølge, kan motstanderen kreve at slaget annulleres og at slagene tas i riktig rekkefølge).Det samme gjelder ute på banen – den som ligger lengst unna hullet skal slå først – det kan være en taktisk fordel å ikke slå først.På Krokhol spilles de innledende rundene over 9 hull, mens semifinaler og finalen spilles over 18 hull. Hvis det er uavgjort etter 9 (eller 18) hull spilles det videre på hull 1 med “sudden death” til en har vunnet.Handicap brukes litt annerledes enn i vanlig slagspill. La oss si at vi har to spillere, A med SH 9 og B med SH 18. Da skal den med lavest handicap, spiller A, spille fra scratch, dvs uten handicap. Spiller B får forskjellen (18-9) i handicap, dvs. 9 slag i dette tilfellet.Når det spilles 9 hull får han da ett ekstra slag på hullene med indeks 1 til 9. På front-9 på Krokhol er det hull 2, 3, 5, 7 og 8. Hvis spiller A får par på hull 1 og spiller B får bogey, vinner spiller A hullet. Hvis begge får bogey på hull 2, vinner spiller B hullet, fordi han har fått 4 netto, mens spiller A har fått 5. Hvis spiller A får par på hull 3 og spiller B får bogey, så deler de hullet fordi begge har fullført hullet på 5 slag netto. Og så videre.Matchspill er spennende og underholdende, og du får anledning til å bli kjent med medlemmer som du ikke spiller sammen med til daglig. La deg IKKE avskrekke av at du kanskje har litt høyere handicap. I fjor ble finalen spilt mellom Stine Torgersen med 7,1 og Tony Farinha med 24,4 i handicap. De tapende semifinalistene, Jan Sørhus og Per Frode Haugen, hadde henholdsvis 24,2 og 7,5 i handicap.Det er handicapet du har når påmeldingen stenger (med andre ord 31. mai) som bestemmer seedingen. Den med laveste handicap blant de påmeldte blir seed nr. 1, og så videre i stigende rekkefølge. Hvis påmeldingslisten er full, skal da første runde spilles mellom seed nr. 1 og seed nr. 36, nr. 2 mot 35, nr. 3 mot 34 osv.Deretter er det en ren utslagsturnering (en slags cup med andre ord) der de som vinner sine matcher går videre til neste runde. Hvis påmeldingslisten ikke er full, får de påmeldte med lavest hcp walk-over i første runde.Når matchene spilles, avtaler dere selv. Formelt er det den som står oppført først i oppsettet, som har ansvaret for å ta kontakt med motstanderen. Matchen skal da gjennomføres innen den dato som står oppført for den aktuelle runden. Blir det vanskelig, gis det ofte dispensasjon for å bryte fristen. Det er med andre ord meget fleksibelt.Fristene er som følger:

  1. runde – 15. juli
  2. runde – 15. august
  3. runde – kvartfinale – 1. september
  4. runde – semifinale – 15. september
  5. runde – finale – 1. oktober

Premieutdelingen foregår vanligvis under avslutningsturneringen Elgjakta (hvis finalen er spilt i tide).Turneringsavgiften på kr. 50 betales til Kari i kafeen før første runde, eller med VIPS til 48112267.

Vinneren av matchen har ansvaret for å rapportere resultatet per SMS til 48112267.Der skal det for eksempel stå “Stine Torgersen vant over Tony Farinha 1 opp på hull 19” (dette var scoren i forårets finale). Dette betyr at det var uavgjort etter 18 hull og at Stine vant det første omspillshullet. Det behøves ikke å levere inn noe scorekort.En annen score kunne være 3/2. Det betyr at vinneren hadde vunnet 3 hull flere enn taperen med 2 hull igjen å spille, og at matchen da i praksis var avgjort etter hull 16. Matchen kan derfor avsluttes på hull 16, men de fleste på Krokhol velger å spille ferdig alle hullene, for å få hele turen.Resultatet av matchene blir ført inn i Golfbox, der trekningen av de neste rundene gjøres automatisk. Siden Golfbox og Internett utgjør en stor del av turneringen, er det klubbens webredaktør, Jon Kittilsen, som er turneringsleder.

Innhold
Klubben