Rolandsjøen

Fra tid til annen har vi skrevet litt om steder som befinner seg i nærheten av Krokhol, som for eksempel Tømmerås. Forleden (før 2011) tok vi for første gang en tur ned til Rolandsjøen (det tar bare ett minutt fra greenen på hull 16 på den gamle 18-hullsbanen – nå hull 6 på diskgolfbanen), der vi blant annet fant en leirbålplass.

Det gjorde at vi ville finne ut litt mer om Rolandsjøen. I bokhylla har vi en bok som heter Østmarka fra A til Å (utgitt på Frie Fuglers Forlag av Even Saugstad – for øvrig tidligere vert på Sandbakken). Den kan fortelle oss følgende:

Rolandsjøen, Store. (Rolandsjøen) B6 Ski. 141 hoh. Vann øst for Enebakkveien. Hyttegrend nordøst for vannet. Vannet går for å være en av de reneste innsjøene i Akershus.

Dessuten:

Rolansjøen, Lille. (Vesle Roland) B6 Ski. Lite, smalt vann mellom Enebakkveien og Store Rolandsjøen.

Roland. B6 Ski. Nedlagt plass nordøst for Rolandsjøen under gården Krokhol. Siste fastboende var Trygve og Ester Svendsen som flyttet ut i 1959.

Roland hyttegrend. (Skogskolonien Roland) B6 Ski. Hyttefelt nordøst for Rolandsjøen. Små hytter, tett beliggenhet og mye fellesarealer. Hytteområdet ble anlagt i 1948/49. Forhistorien til hyttekolonien startet på Bestemorstranda og Bekkensten ved Bundefjorden under krigen. Her hadde en del oslofolk satt opp noen meget enkle hytter, såkalte ”papirhytter”, hvor papp og lekter var de viktigste byggematerialene. Etter krigen ønsket kommunen hyttene fjernet, og hytteeierne gikk sammen og kjøpte det 110 mål store området ved Rolandsjøen av Ski kommune.

Her bygde de permanente hytter med en maks grunnflate på 30 m2. Vei, badeplass og danseplatting ble bygde på dugnad. Eiendommen tilhører et andelslag som består av eierne av de 72 hyttene på området.

Skogskolonien har sitt eget nettstedDette forklarer jo en del. For eksempel at man kan høre dansemusikk over vannet om sommeren. Det rene vannet har gjort at Rolandsjøen brukes som referansevann (det skal være forurensningsfritt) for andre vann i Østmarka, og det er en av grunnene til at vi ikke får lov til å hugge flere trær mellom sjøen og gamle hull 16, slik at den hadde kommet bedre til syne.

Visste du forresten at det går an å bade i Rolandsjøen? Flere medlemmer benytter anledningen til å ta en dukkert ved gamle hull 16 på en varm sommerdag. Det skal være gode strandforhold.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + 18 =