Mandagscupen 2023 – sesonggjennomgang

19. oktober 2023
En gjennomgang av årets sportslige innsatser hører med på tampen av sesongen. I dag tar vi for oss Mandagscupen.

Deltakelse

Det ble spilt en del færre runder enn vanlig, ettersom det var planlagt 17 turneringer, men siden hele 4 ble avlyst (to i mai og to i august), ble det spilt bare 13.

Samlet ble deltakelsen derfor omtrent uendret fra i fjor til tross for stor pågang av nye medlemmer. Ca. 10% av medlemsmassen ved sesongslutt (624) deltok altså i minst én mandagscup. Dette skal være omtrent på landsgjennomsnittet.

Når vi ser på antall runder som ble spilt, gikk totalen ned, men dette ser ut til å utelukkende skyldes at det ble så få turneringer, for gjennomsnittlig antall runder spilt gikk opp med 13 % fra i fjor.

På grunn av de nye klasseinndelingene som ble tatt i bruk denne sesongen, ble det store forskyvninger med hensyn til deltakelsen i de forskjellige klassene. Endringen var slik:

Antall runder i A-klassen økte drastisk (32% totalt og 83% i gjennomsnitt), mens deltakelsen i B-klassen gikk en del ned mens det ble spilt 2/3 færre runder i C-klassen enn i fjor.

Turneringskomiteen bør kanskje spørre seg om endringen var vellykket. Vi mener at det burde gjøres justeringer som legger til rette for at klassene blir omtrent like store.

“Over 10/30” bør forklares. Det er antall ganger det var 10 eller flere deltakere i en av klassene, eller 30 eller mer totalt.

På det meste var det 37 deltakere, og den minste deltakelsen var 9.

Best var deltakelsen 12. og 19. juni, da vi var 36 stykker. Da var det hele 18 deltakere i A-klassen. I B-klassen var det flest deltakere 19. juni (14), mens C-klassen toppet seg 26. juni med 7 deltakere.

Ved 9 anledninger var det tre eller færre deltakere i C-klassen

Årets vinnere

I fjor var det 20 forskjellige vinnere, men i år var det 24. Økningen skyldtes nok sterkere konkurranse i A-klassen. I fjor var det mange flere som vant mer enn én turnering. De flest gjengangerne fant vi naturlig nok i C-klassen, der Marcus Andresen og Christian Danielsen delte på å vinne.

I A-klassen var det tre som vant flere ganger, mens det bare var to i B-klassen.

Hvis du vil sammenligne med fjoråret, finner du tilsvarende tabeller her.

I denne tabellen kan vi se at aktivitetsnivået faktisk var litt høyere enn i fjor. Når vi sammenligner med turneringer på samme tid og ikke totalt, var det faktisk en økning på 30 deltakelser.

Siden vi nå har “18-hullsbane” tok vi også en kikk på hvilke utslagssteder som ble foretrukket i de forskjellige klassene (alle turneringer hadde valgfritt utslagssted i år).

Som vi kan se, valgte de fleste i A-klassen å spille 52-sløyfen. I B-klassen var det stort sett jevn fordeling på de forskjellige sløyfene, med 47 som den mest populære.

I C-klassen valgte de fleste 42-sløyfen.

Vinnerstatistikk

Best uttelling og Årets navn

Christian Danielsen tok 5 seire på 8 starter, en uttelling på 63%.

Ingen andre hadde høyere uttelling enn 50 %, og de som hadde det, deltok gjerne i ytterst få turneringer.

Han var dessuten den eneste som vant en turnering i mer enn én klasse. Opprykket fra C- til B-klassen er et uttrykk for fremskrittene han har gjort i år.

Definitivt årets navn.

Årets beste runde

4. september – Per Frode Haugen, 36 brutto, 33 netto

Penga

Selve “pengelisten” som omfatter alle turneringer på Krokhol, kommer senere, men det er jo også penger og verdier i spill hver mandag.

Alle vinnere og pallplasser får jo en pakke baller, mens hver klasse konkurrerer om en “månedssjekk”, som er et gavekort på 500 kroner fra Golfhandelen.

Og dessuten deles det jo ut gavekort på 100 kroner for hver birdie.

Det var bare to som vant fler enn én måndessjekk, og den ene var Espen Nordskog, som vant sine to i to forskjellige klasser.

Den andre var Christian Danielsen, som jo ble profilert ovenfor.

Månedssjekken

Her var det altså 10 vinnere av 12 mulige.

Det er vanskelig å vinne med mindre du deltar i minst 4 turneringer – det koster 200 kroner, men avkastningen er altså en avkastning på småpene 150 %.

I fjor var det også to som vant flere enn én sjekk: Marit Bjørnstad (3) og Lars Sandberg (2).

Birdie-premier

Som i fjor var det Per Frode Haugen som ble birdiekonge.

Han banket inn 8 birdier (mot 7 i fjor), hvorav 6 kom i andre halvdel av sesongen. Birdie-hyppigheten gikk altså opp siden det var fire færre turneringer enn i fjor.

Det var 30 stykker som hentet en birdie-sjekk, mot 25 i fjor. Det ble også skrevet ut 4 flere sjekker, 71 mot 57, til tross for 4 færre turneringer spilt.

Flest premier ble delt ut 19. juni. I fjor var det meste som ble delt ut i én turnering 10 premier – på samme tidspunkt.

Verdt å nevne er det også et Jostein Olafsen Sørset var den eneste som sanket 3 premiesjekker på samme dag, nemlig 19. juni.

Ellers var det 9 ganger at noen fikk to premiesjekker.

Til sammen bidro Golfhandelen med 7100 kroner i form av birdie-sjekker.

Deltakere

Vi har allerede sett på den overordnede deltakelsen, men her dreier det seg altså om de enkelte som dro på Krokhol hver mandag.

Det er jo ikke helt sant, for det var bare to stykker som var med på alle turneringen: Per Frode Haugen og Jon Kittilsen.

Ellers var det 12 deltakere som spilte i 10 eller flere turneringer. Det var 6 stykker som skiftet klasse i løpet av sesongen, og flere av disse var blant dem som spilte 10 turneringer eller mer.

I fjor var det 17 stykker som spilte 10 eller flere turneringer.

Det var 28 som spilte 5 eller flere turneringer.

Orders of Merit

De er blitt hedret før, men vi tar også med her dem som vant Orders of Merit – og de som kom nærmest, siden disse ikke fikk noen påskjønnelse for innsatsen under Elgjakta.

Det er også verdt å bemerke at premiene som ble delt ut til OoM-vinnerne ikke var merket med hva premiene var for. Det syntes vel alle tre var litt kjipt.