Helgeturnginger – gjennomgang av sesongen

30. oktober 2022 – Nå er turen altså kommet til helgeturneringene.

Deltakelse

I løpet av sesongen ble det avholdt 11 helgeturneringer (én mer enn i fjor), det vil si nesten 3 i måneden, hvis vi regner at turneringssesongen varer i 4 måneder. Flest deltakere var det i Texas Scramble-turneringen, som samlet 44 deltakere, én flere enn Golfhandelen Open.

I tillegg kom KM i matchplay med 35 deltakere, og kvalifiseringen til lag-NM med 11 deltakere.

Men det var en nedgang i turneringsdeltakelsen sammenlignet med i fjor. Hvis vi skal spekulere, så kan dette ha noe med Covid-situasjonen å gjøre, ettersom det var langt flere restriksjoner på andre aktiviteter, som reiser, i fjor. Dette forklarer nok hvorfor det var så stor nedgang i deltakelsen i Texas Scramble-turneringen, til tross for stor pågang av nye medlemmer, som denne turneringen jo er rettet mot.

I noen turneringer bør kanskje turneringskomiteen vurdere hvor hensiktsmessig klasseinndelingene er. Kanskje det er like greit å ikke ha klasser i de fleste turneringer (unntatt KM og Masters). Til tross for at turneringskomiteen skal ha vedtatt å ha de samme klassene i KM til neste år, er vi fremdeles av den mening at det bør være flere klasser – i hvert fall én for eldre seniorer og én for juniorer. Vi tror det vil øke deltakelsen.

Premiering

Det var mange som kunne glede seg over fine premier. I helgeturneringene er det ca. 1/3 som får premie, men i denne oversikten har vi, av plasshensyn, bare tatt med de tre beste i hver klasse i hver turnering. Mangfoldet er stort, men det er også en god del gjengangere.

I Mot Kreft-turneringen har vi tatt med de tre beste i henhold til Golfbox, men der blir altså vinnerne kåret på grunnlag av både prestasjon på banen og gavmildhet. Da var det Terje Bjørnstad som vant, med Elin Bjørnhaug og Marte Olstad på de neste plassene.

Matchplay

Vi nevner også at det var Jan Tore Samuelsen som ble klubbmester i matchplay. Han slo Jørgen Marius Jensen i finalen. Ronny Waagenæs og Arne Schille ble nummer 3 (som i OL-boksing spilles det ingen bronsefinale).

Lag-NM

De fem som kvalifiserte seg til Krokhol-laget i lag-NM var Stefan Johansson, Alexander Løken, Jostein Olafsen, Knut Sørset og Ronny Waagenæs. Laget ble nummer 9 i sin klasse i 3. divisjon på Nordsjø Golfklubb i Telemark.

Stjernejakt

Selv om det egentlig ikke var en turnering som sådan, velger vi også å merke oss at det var 20 deltakere i Stjernejakten. Der var det ingen resultater i Golfbox, så den er ikke tatt med i oversikten.

Årets vinnere

I alt ble det kåret 24 vinnere av 26 mulige, og her er de. Det var bare to som klarte mer enn én seier. Det var Jostein Olafsen, som vant både Jernslaget og Elgjakta, og Ronny Waagenæs, som vant Monster-turneringen og var kaptein på laget som vant Texas Scramble-turneringen.

Turneringsdeltakelse generelt

Vi har dykket litt i Golfbox, som noterer seg hvor mange turneringsrunder medlemmene spiller.

I skrivende stund har vi 577 medlemmer. Av disse er det 117 som har spilt minst én turneringsrunde. Det er 20 % det, og faktisk bedre enn det som rapporteres for Golf-Norge generelt. Da er runder spilt i KM matchplay ikke telt med.

To mann spilte over 30 turneringsrunder i 2022: Roald Eilertsen (33) og Lars Sandberg (30). Det var 22 medlemmer som spilte 15 eller flere turneringer.

Gjennomsnittet var 8 turneringsrunder. Siden svært mange har spilt bare én eller to turneringer, er middelverdien (medianen) noe lavere på 5. Totalen er 924 runder.

89 % av turneringsdeltakerne var menn, mens 11 % var kvinner. Gjennomsnittsalderen var 49 år, og gjennomsnittlig handicap var 26.0 (median på 23.6). Alderen er litt høyere enn medlemsmassen generelt, mens handicapet er lavere.

En gledelig statistikk vi fant var at 24% av turneringsdeltakerne i 2022 faktisk hadde meldt seg inn i klubben i år. Dette er flere enn dem som meldte seg inn i 2010 og tidligere. Over halvparten av turneringsdeltakerne har meldt seg inn i ett av de tre siste årene.

Når vi ser på alle turneringene, er det vanskelig å sammenligne Golfbox-registreringene på en nøyaktig måte, og vi får noe høyere total resultater.

Mens de største turneringsseriene har holdt koken, ser det ut til at det var liten oppslutning om “treffene” i år. I både juli og oktober var det liten interesse for å spille mandagstreff og seniortreff. Når det gjelder helgeturneringene kan tilfeldigheter lett spille inn, som helligdager i nærheten og været.

Ellers er altså det samlede antallet turneringsrunder omtrent det samme som i fjor. I fjor sa vi at, selv om vi ikke hadde laget en slik oppstilling for 2020, at vi hadde inntrykk av at det var en liten nedgang.

La oss håpe at vi klarer å snu trenden neste år, og klare å få flere interessert i å spille turneringer på Krokhol. Vi vet av egen og andres erfaring, at det er den sikreste måten å heve prestasjonsnivået på.

Uansett så tilsvarer turneringsrundene vi har regnet oss frem til, 16 % av alle selskapsrundene våre medlemmer foreløpig har spilt på banen i år (6999) (det spilles fortsatt).